joburg

Zuid-Afrika ontsnapt aan “junkstatus”

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s handhaaft Zuid-Afrika op één graad boven ‘non-investment grade’, met een negatieve vooruitblik. Afrika’s meest ontwikkelde economie ontsnapt daarmee aan de ‘junkstatus’. S&P waarschuwt dat de mogelijkheid van een afwaardering boven de markt blijft hangen tot in elk geval december 2016, wanneer de kredietbeoordelaar opnieuw een oordeel geeft.

Kapitaalvlucht

S&P maakte zijn beslissing bekend vrijdagmiddag 3 juni 2016 iets na half zes ’s middags. Analisten, beleggers en media in Zuid-Afrika keken in grote spanning uit naar de aankondiging. De vrees was dat een afwaardering zou leiden tot een kapitaalvlucht, banenverlies en een verdere verzwakking van de munteenheid de rand. Na de bekendmaking van S&P sterkte de rand ietsje aan ten opzichte van de dollar.

S&P verklaarde dat voortgaande onderhandelingen over hervorming van de arbeidswetgeving en van de mijnbouwsector in Zuid-Afrika een positief effect kunnen hebben op het vertrouwen in de economie. S&P stelt ook dat de regering ‘grotere vastberadenheid’ dan verwacht etaleert voor wat betreft het terugdringen van begrotingstekorten. Dit geldt als een stimulans voor minister van Financiën Pravin Gordhan die in februari een sobere rijksbegroting presenteerde.

Corruptie

De vooruitblik voor Zuid-Afrika blijft niettemin negatief wegens de ‘potentieel negatieve gevolgen’ van de lage groei van het bbp. Die komt in 2016 naar verwachting uit op 0,6%. S&P maakt ook gewag van ‘groeiende politieke spanningen’. De afgelopen maanden werd president Jacob Zuma van verschillende kanten van corruptie beticht. In december vorig jaar onthief Zuma onverwachts twee opeenvolgende ministers van financiën uit hun functie alvorens hij – onder grote druk – de gelouterde Pravin Gordhan installeerde. Volgens media in Zuid-Afrika werkt Zuma echter Gordhan tegen omdat die strijdt tegen geldverkwisting.

Veel analisten in Zuid-Afrika hielden er rekening mee dat S&P voorlopig Zuid-Afrika’s notering zou handhaven. Econoom Azar Jammine van consultancybedrijf Econometrix in Johannesburg stelde vrijdag voorafgaand aan de aankondiging dat de keuze van S&P neerkomt op een keuze tussen wortel en stok. Door Zuid-Afrika’s notering voorlopig te handhaven, blijft er druk bestaan om verder te hervormen.
Instappunt

Zuid-Afrika geldt als het instappunt voor veel investeerders en beleggers die naar Afrika komen. De aandelenbeurs van Johannesburg is de grootste van Afrika met een marktkapitalisatie van meer dan € 800 mrd.
Een andere kredietbeoordelaar, Fitch, volgt op een nog onbekende datum in dit jaar met een update over Zuid-Afrika. Fitch heeft Zuid-Afrika eveneens op één graad boven ‘junk’ maar met een positieve vooruitblik. Moody’s maakte vorige maand bekend Zuid-Afrika voorlopig te handhaven op twee stapjes boven ‘non-investment grade’.

Bron: FD

Share this article:

Signup to our GlobalBizz newsletter

Don't miss out on business benefits and receive our free newsletter.

* indicates required