Mpumalanga

Mpumalanga is rijk aan landbouwproducten en natuurlijke mineralen. Mpumalanga heeft twee internationale grenzen, met Mozambique en  Swaziland, en heeft vier Zuid Afrikaanse provincies als buren. Mpumalanga herbergt het Kruger National Park, Zuid Afrika’s meest bekende toeristische trekpleister.  Vanwege investeringen en initiatieven van Sappi en Sasol ondervind de productiesector in Mpumalanga momenteel een sterke boost in die sector wat veel banen oplevert.

Mpumalanga is de enige provincie die vanwege zijn strategische ligging veel internationale partnerships heeft.  Zoals de samenwerking met Swaziland met betrekking tot de waterhuishouding. Samen vormt men ’the Komati Basin Water Authority’. Ook is er een overeenkomst met Swaziland en Mozambique betreffende de branding van toerisme in de regio. Internationaal is het bestuur van de provincie erg actief.

De Maputo Development Corridor is een belangrijke handelsroute die loopt van Johannesburg tot Maputo en zorgt er voor dat er met name in Mpumalanga veel mogelijkheden zijn voor ondernemers die investeringsmogelijkheden zoeken. Veel logistieke dienstverleners hebben zich gevestigd langs deze voor Mpumalanga belangrijke handelsroute.

Op landbouwgebied is er een nauwe samenwerking met Oman die tevens de toegang vormt voor de markt in het Midden Oosten. Met Portugal is er een samenwerkingsgebied op sportgebied terwijl er met China wordt samengewerkt met de China Development Bank Corporation. Met de Duitse deelstaat Nord Rhein Westfalen is er een samenwerkingsverband om de vervuiling van de bodem in Mpumalanga door de mijnbouw aan te pakken.

Plannen voor de toekomst

Het provinciale bestuur heeft diverse plannen gepresenteerd om de economische groei te bevorderen in Mpumalanga:  the Mpumalanga Economic Growth and Development Path and the Mpumalanga Infrastructure Development Master Plan. Dat betekent concreet:

  • Vestigen van een universiteit
  • De bouw van een ziekenhuis
  • De bouw van een internationaal convention centre
  • De reparatie en onderhoud van het wegennet dat belangrijk is voor de kolen industrie

Na het WK voetbal was een conferentie over het toerisme en de infrastructuur waarbij lokale en buitenlandse investeerders diverse initiatieven hebben ontplooid die economische groei zullen brengen tot Mpumalanga en veel banen zullen creëren.

drakensberg-mountains-590

Geografie

De geografie van Mpumalanga wordt gekenmerkt door het Drakensberg gebergte wat de natuurlijke grens vormt tussen de hoog gelegen graslanden in het Westen en de subtropische gebieden lager in het oosten waar fruit en noten groeien. Het midden van de provincie is bergachtig wat veel aantrekkingskracht heeft op toeristen.

Infrastructuur

Mpumalanga heeft een uitstekende infrastructuur en is goed toegankelijk via de weg en de lucht. Naast het nieuwe Kruger Mpumalanga International Airport opened is het vliegveld bij de hoofdstad Nelspruit airport nog steeds operationeel. Er kan rechtstreeks gevolgen vanuit Kaapstad, Durban en Johannesburg.

Economie

Mpumalanga heeft 11 kolencentrales in het westen die het overgrote gedeelte van Zuid-Afrika van energie voorzien. In verband met de economische groei is er steeds meer behoefte aan nieuwe energiebronnen. Sommige oude kolencentrales zijn daarom in ere hersteld en nieuwe centrales zullen worden geopend. Er is dus veel meer behoefte aan kolen in de toekomst en veel bedrijven spelen hier op in.

Mijnbouw 

Meer dan 80% van de kolen in Zuid-Afrika wordt gedolven in Mpumalanga, met de stad Witbank als het centrum van deze industrie. Andere mineralen die worden gevonden zijn goud, platinum, chromite, zink, kobalt, koper, ijzer en  mangaan.

Columbus Stainless in Middelburg is de grootste producent van staal, terwijl Middelburg Ferrochrome, Samancor, Evraz Highveld Steel and Vanadium en de Manganese Metal Company belangrijke bedrijven zijn in de zware industrie.

Na de mijnbouw zijn manufacturing, power generation, toersime en landbouw de belangrijkste industrieën.

De grote productie van landbouwproducten heeft grote bedrijven als McCain, Nestlé and PepsiCo naar de regio getrokken. Naast papier worden er ook grote hoeveelheden kunstmest geproduceerd maar ook textiel.

Toerisme

Het Kruger National Park is een belangrijke trekpleister voor de toerisme industrie in de regio maar ook voor Zuid-Afrika. The Big Five zijn er onder andere te vinden. Meer dan een miljoen bezoekers vinden hun weg jaarlijks naar het park. Aan de rand van het park vind men de meest luxe game lodges in de wereld. Mpumalanga heeft naast het Kruger National Park veel andere natuurlijke attracties zoals parken. reservaten, botanische tuinen, rivieren en meren.

 

Share this page:

Signup to our GlobalBizz newsletter

Don't miss out on business benefits and receive our free newsletter.

* indicates required