Literatuur

Long_Walk_to_FreedomOndanks het feit dat alles bijna vindbaar is via internet of social media verschijnen regelmatig boeken of artikelen in tijdschriften die de moeite van het lezen waard zijn en die ons een inzage geven in het sociale leven in Zuid-Afrika maar ook in de zakelijke wereld in Zuid-Afrika.

Wil je een diepe duik in de Zuid-Afrikaanse (zakelijke) cultuur nemen, dan kun je het beste één van de duizenden boeken over dit land open slaan.

Aangezien Zuid-Afrika een grote inspiratiebron is voor schrijvers van over de hele wereld kan het moeilijk kiezen zijn

Hier vind u regelmatig een update van interessante artikelen of publicaties van boeken.

Een lijst van aanraders hebben wij voor u verzameld:

‘Long Walk to Freedom’ Nelson Mandela – Autobiografie over zijn politieke worstelingen, zijn gevangenschap en zijn uiteindelijke overwinning.

‘Postmortem – The Doctor Who Walked Away’ van Maria Phalime – Een autobiografisch boek uit 2012 van een talentvolle jonge arts die na jarenlange vaak traumatische gebeurtenissen haar stethoscoop aan de wilgen hing. Het boek geeft een realistisch beeld van het geweld in Zuid-Afrika en de onmenselijke druk op doktoren en het verplegend personeel.

‘Story of an African Farm’ Olive Schreiner – Eén van de eerste feministische boeken over drie kinderen die opgroeien in het Zuid-Afrika van de 19e eeuw.

‘Jock of the Bushveld’ Percy FitzPatrick – Waargebeurd verhaal over FitzPatrick en zijn hond, Jock die door Zuid-Afrika trekken in de jaren ’80 van de 19e eeuw.

‘July’s People’ Nadine Gordimer – July’s people speelt zich af tijdens een fictionele burgeroorlog, waarin de zwarte bevolking het apartheidsregime omver heeft geworpen.

‘The Heart of Redness’ Zakes Mda – Over de geschiedenis van de Xhosa stam, in het bijzonder het dilemma tussen meegaan met de ontwikkelingen in de rest van de wereld of  het behouden van hun traditionele levensstijl.

‘Disgrace’ John Maxwell Coetzee – Een boek over een professor die alles verliest: zijn baan, zijn reputatie, de rust in zijn leven, zijn dromen en zelfs de mogelijkheid om zijn dochter te beschermen tegen het snel veranderende Zuid-Afrika, vlak na de apartheid.

‘The Mind of South Africa’ Allister Sparks – Het verhaal over de opkomst en ondergang van de apartheid.

Naast deze klassiekers zijn er ook nog een hoop spannende fictie boeken met Zuid-Afrika in de hoofdrol te krijgen. De Engelstalige titels in deze lijst zijn ook allemaal in het Nederlands verkrijgbaar, net als veel van de bovenstaande literaire meesterwerken.

‘Islands’ Dan Sleigh – Een spannend verhaal dat zich afspeelt in de 17e eeuw, als de Nederlandse kolonisten in aanraking komen met de Goringhaicona, beter bekend als de Hottentotten.

‘Six Fangmarks and a Tetanus Shot’ Richard de Nooy – Recent verschenen roman over twee broers die in Zuid-Afrika opgroeien en daarna één voor één naar Amsterdam vertrekken.

‘Moxyland’ Lauren Beukes – Futuristisch verhaal over Zuid-Afrika, Kaapstad in het bijzonder, waar de meest onwerkelijke scenario’s werkelijkheid zijn geworden.

‘Een Mond vol Glas’ Henk van Woerden – Het levensverhaal van Demitrios Tsafendas, de moordenaar van de Zuid-Afrikaanse premier Hendrik Verwoerd, in romanvorm.

‘Birds of Prey’, ‘Moonsoon’ en ‘Blue Horizon’ Wilbur Smith – Een driedelige boekenserie over de avonturen van de familie Courtney in het woeste Afrika van de 17e eeuw.

Heeft u zelf een interessant artikel gelezen of een boek wat u boeit dan laat het ons weten.

 

Share this page:

Signup to our GlobalBizz newsletter

Don't miss out on business benefits and receive our free newsletter.

* indicates required