Vrijstaat

Vrijstaat (Free State) bevind zich in de eindeloze vlakten in het hart van Zuid-Afrika. De vruchtbare grond en het continentaal klimaat maken Vrijstaat zeer geschikt voor de landbouw. Er zijn dan ook meer dan 30,000 boerderijen die 70% van het graan in Zuid-Afrika produceren. De regio wordt daarom ook wel South Africa’s ‘breadbasket’ genoemd. De provincie ligt gemiddeld 1000 meter boeven zeeniveau . Het Drakensberg gebergte en Maluti Mountains foothills maken dat de provincie het oosten zelfs meer dan 2000 meter boeven zeeniveau uitstijgt. Free State ligt in het hart van de  Karoo Sequence of rocks welke verschillende soorten gesteenten en mineralen herbergen. De belangrijkste zijn goud en diamanten. Deze worden het meeste gedolven in het noorden en westen van de provincie. Landbouw en mijnbouw zijn de belangrijkste industrieën in deze provincie.  Maar ook voor de toerismesector is Free State erg belangrijk.

De uitgestrekte grasgronden zijn een ideale voedingsbron voor grote groepen dieren zoals het zwarte wildebeest en springbok. De klippen en hooggebergte zijn het terrein van de kudu, rode hartebeest, witte rhino’s en  buffel. De Afrikaanse wildcat, zwarte  wildebeest, zebra, eland, witte rhino en wilde honden komen veelvuldig door in Soetdoring Nature Reserve kortbij de hoofdstad Bloemfontein. Free State kenmerkt zich door hete zomers en koude winters, soms met sneeuw in het gebergte. Er is voldoende water in de gebieden rondom Harrismith, Bethlehem en Ficksburg In de hoofdstad Bloemfontein is er doorgaans een warm tot heet klimaat en droge koude winters met vorst. kaart Freestate

In het zuiden grenst Vrijstaat aan de ‘seven districts of Lesotho’. Ook grenst Vrijstaat aan Kwazulu-Natal (oosten), Eatern Cape (zuiden), Northern Cape (westen), NorthWest (noord-westen), Gauteng (noorden) en Mpumalanga (noord-oost).

De landbouw domineert het landschap van Vrijstaat gezien de 32 000 vierkante kilometers waarop groente wordt verbouwd en 87 000 vierkante kilometers aan gras. Ook is Vrijstaat Zuid-Afrikaanse leider als het gaat om de productie van biofuels, of brandstof van bijvoorbeeld ethanol planten. De landbouw is goed voor tweederde van het bruto nationaal product van Vrijstaat. Ook vlees en zuivelproducten worden in grote mate geproduceerd in de provincie. Kersen en asperges worden in speciale fabrieken ingeblikt. Verder worden er zonnebloemen geteeld en rogge maar ook aardappelen. Ten behoeve van de export wordt er de laatste jaren geïnvesteerd in het telen van bloemen, planten en struiken.

20% van de totale wereldwijde goudproductie vindt in Vrijstaat  plaats. De provincie heeft maar liefst 12 goudmijnen en maakt dat Zuid-Afrika op nummer 5 staat van de goud producerende landen.  De Harmony Gold Refinery en Rand Refinery zijn de twee enigste goud raffinaderijen in Zuid-Afrika. Naast goud wordt er ook veel zilver en uranium en diamanten gedolven in de verschillende mijnen.

Maar ook steenkolen worden er rijkelijk gedolven en in Sasolburg verwerkt tot petrochemische brandstof. Sinds 1989 is Vrijstaat een andere koers ingeslagen dan te blijven inzetten op landbouw en de mijnbouw qua economische ontwikkeling.  De focus ligt de laatste jaren meer op  manufacturing en export. 14% van wat er wordt geproduceerd in de manufacturing wordt gefabriceerd in de zogenaamde high-technology industries, het hoogste van alle provinciale economieën. Het noorden van Free State’s chemical sector is een van de belangrijkste van het zuidelijk halfrond. Sasol, gevestigd in Sasolburg, is een van de grootste producenten ter wereld van brandstof, wassen, chemicaliën en voedingsbrandstof.

Download het Free_State_Business_eBook

Free state

 

 

Share this page:

Signup to our GlobalBizz newsletter

Don't miss out on business benefits and receive our free newsletter.

* indicates required