Noord Kaap

NorthernCapeNoord Kaap (Northern Cape) heeft Kimberly als hoofdstad en is de grootste en meest dunbevolkte provincie van Zuid-Afrika en bestaat uit 30.5% van de totoale oppervlakte van Zuid-Afrika. Noord Kaap grenst aan 4 andere provincies als ook aan de Atlantische oceaan in het westen en aan Namibië en Botswana in het Noorden. Noord Kaap vormt zo een natuurlijke maar belangrijke doorgang naar West Afrikaanse markten. De machtige Oranje rivier vormt de basis voor een gezonde landbouw en is belangrijk voor de diamant industrie.

De provincie biedt tal van investeringsmogelijkheden in de verwerking van  mineralen en metalen, landbouw, visserij, zeewatercultuur en toersime.

Diverse investeringsinitiatieven zijn in gang gezet in de afgelopen jaren in de Noord Kaap: Namaqua corridor, Karoo corridor, Diamond field-Kalahari corridor en het Orange River basin, verreweg  het grootste project. Andere grote projecten die de laatste jaren zijn gerealiseerd zijn de Buchu Bay-Doring Bay zoetwater haven, Upington airport en de Gamsberg to Loop 10 spoorverbinding.

De Noord Kaap is rijk aan mineralen. De provincie is voor 7% verantwoordelijk voor de export van diamanten, 13% voor alle Zink en lood export en meer dan 25% voor de wereldwijde export van mangaan. Je vind dan vooral de giganten in de mijnbouw in de Noord Kaap zoals Mittal Steel, Samancor, Gold Fields, PPC Lime, Alpha en Assmang.

Ook wordt in de Noord Kaap het meeste ijzererts gedolven. Maar ook koper, leisteen en andere zeldzame en waardevolle gesteenten,

Belangrijk is ook de productie van kwalitatieve goede landbouwproducten variërend van druiven, katoen, tarwe, maïs, wortelen, aardappelen, noten en soyabonen. Maar de provincie wordt ook steeds belangrijker als het gaat om de export van tafeldruiven, rozijnen en vlees zoals geiten en schapenvlees maar ook Struisvogelvlees.

Er zijn veel mogelijkheden voor bedrijven die zich bezig houden met foodprocessing van dadels, rooibos thee en citrus producten.

Daarnaast is de Noord Kaap een erge mooie provincie waar jaarlijks veel toeristen hun toevlucht nemen in het ruige mooie landschap. Er liggen ook diverse nationale parken en reservaten in de Noord Kaap. De provincie is interessant voor ondernemers die willen investeren in de toerisme industrie.  Er zijn veel mogelijkheden voor de aanleg en modernisering van resorts en vakantiehuizen.

Het Kgalagadi Transfrontier Park, Afrika’s eerste grenzenoverschrijdend game park, koppelt Zuid Afrika’s Kalahari Gemsbok National Park aan het Gemsbok National Park in Botswana. Het is een van de grootste geconserveerde gebieden in Zuidelijk Afrika en erg belangrijk voor de ecologische balans in Zuidelijk Afrika.

De Port Nolloth haven is de hub van de visindustrie aan de westkust. Vroeger werd de vis die gevangen werd in de wateren van de Nood Kaap buiten de provincie verwerkt. Maar gezien de quota die men nog maar mag vangen wordt de vis nu in de provincie verwerkt. Men ziet dan ook een stijging van visverwerkende bedrijven rondom Port Nolloth. De meest vis die verwerkt wordt is bestemd voor export naar het verre Oosten.

Noord Kaap is interessant voor bedrijven die willen exporteren naar Zuid-Afrika. Botswana en Namibië zijn het dichts bij Angola die 19% economische groei realiseert per jaar en interessant is voor veel Zuid-Afrikaanse bedrijven. Ook goedkope werkkrachten zorgen er voor dat Noord Kaap een interessante optie is voor veel ondernemers.

 

 

Share this page:

Signup to our GlobalBizz newsletter

Don't miss out on business benefits and receive our free newsletter.

* indicates required