Gezondheidszorg

Over het algemeen zijn de Zuid-Afrikaanse medische voorzieningen van hoge kwaliteit, met name in stedelijke gebieden waar u diverse grote overheidsziekenhuizen en privéklinieken vindt.

Overheidsziekenhuizen worden echter gesubsidieerd en zijn vaak overvol. Privéziekenhuizen, waarvan er in heel Zuid-Afrika zo’n 80 zijn, vallen meestal onder het toezicht van de zorgaanbieders Netcare of Medi-Clinic. Deze Zuid-Afrikaanse medische centra hanteren hoge normen en bieden specialistische behandelingen, maar zijn wel veel duurder. Toeristen wordt aangeraden een uitgebreide ziektekostenverzekering af te sluiten voordat ze naar Zuid-Afrika gaan.

Overigens zijn medische behandelingen hier vaak minder duur dan in het buitenland. Bezoekers kiezen er soms bewust voor om een operatie, bijvoorbeeld door een plastisch chirurg, in Zuid-Afrika te laten doen.

Provinciale hulpdiensten staan ook onder druk en worden tegenwoordig bijgestaan door diverse particuliere hulpdiensten. Deze richten zich op hulp onderweg en andere noodgevallen en vervoeren patiënten in uitstekend uitgeruste ambulances en noodvoertuigen naar geschikte ziekenhuizen.

Zuid-Afrikaanse artsen staan al tientallen jaren bekend om het feit dat ze uitstekend geschoold zijn. In stedelijke gebieden zijn tal van huisartsen en specialisten gevestigd, die allen geregistreerd zijn bij de Health Professions Council of South Africa. De meesten worden per consult betaald en bieden soms korting als u contant betaalt.

Zuid-Afrikaanse apothekers mogen zonder recept geen medicijnen verstrekken die op lijst IV of hoger van het VN-verdrag staan. Toeristen die doorlopend medicatie gebruiken en tijdens hun verblijf in Zuid-Afrika vermoedelijk nieuwe medicijnen nodig hebben, dienen dus een recept te kunnen overhandigen.

In Zuid-Afrika vindt u allerlei andere medische professionals, zoals tandartsen, fysiotherapeuten, psychologen, bewegingsdeskundigen en chiropodisten evenals beoefenaars van alternatieve geneeswijzen, zoals homeopaten, acupuncturisten en reflexologen. Tevens zijn er tal van gezondheidswinkels, vaak met deskundige medewerkers die goede adviezen kunnen bieden.

De gezondheidszorg in Zuid Afrika kent uiterste waarbij men enerzijds kampt met de lasten van traditionele ziekten zoals HIV/AIDS en TB en men anderzijds de lasten van welvaartsziekten zoals hart-, vaat- en chronische-ziekten ziet toenemen. En terwijl het land relatief bovengemiddeld uitgeeft aan zorg (8,5% van het BNP) is er een groot verschil tussen de kwaliteit en distributie van publieke (50% van zorguitgave en bediend meer dan 80% van de bevolking) en private (50% van zorguitgave en bediend minder dan 20% van de bevolking) zorg. Kortom, het land heeft grote behoefte aan producten en diensten die de efficiëntie, capaciteit en kwaliteit van de zorg aanzienlijk zullen verbeteren.

De kwaliteit van de gezondheidszorg in Zuid-Afrika en het investeringsklimaat in deze sector maakt het voor buitenlandse investeerders interessant om in deze bedrijfstak te investeren. Elk jaar neemt ook het medisch toerisme toe.

south-african-healthcare

 

Share this page:

Signup to our GlobalBizz newsletter

Don't miss out on business benefits and receive our free newsletter.

* indicates required