Oost Kaap

Algemene informatie over de Oost Kaap

Belangrijke steden: East London en Port Elizabeth. Hoofdstad: Bhisho
Taal: 83,4% isiXhosa, 9,3% Afrikaans, 3,6% Engels
Zakelijke taal: Engels
Bevolking: 7,140,000, 15,7% van de totale bevolking in ZA
Oppervlakte: 169,580 vierkante kilometer – 14% van de totale oppervlakte van ZA
Bruto regional product: R 88-billion (2003) – 8.1% van het bruto national product
Gemiddelde BNP groei: 5,3% jaarlijks

Belangrijkste industriële branches: Auto industrie; landbouw; AGRO-processing; toerisme

De Oost kaap, is de op een na grootste provincie van Zuid-Afrika. 65% van de bewoners leven op het platteland. De rest van de bevolking leeft en werkt in de grotere steden voornamelijk ik Port Elizabeth en East London. Twee derde van de bevolking leeft in het voormalige ‘Bantu land’ ook wel bekend als ‘Home land’.

Zuid-Afrika is een land van grote diversiteit, een wereld in een land. De Oost Kaap is daar het voorbeeld van op provinciaal niveau. Alle 7 ecologische zones zijn vertegenwoordigd in de Oost Kaap zoals een groot verschil in klimaat, landschap en cultuur.
Historisch gezien was Eastern Cape belangrijk bij diverse conflicten. Dit was de meest oostelijke grens waar de eerste kolonisten in conflict kwamen met de Xhosa, Koi en de San. Hier vond ook de geboorte plaats van anti apartheid bewegingen zoals the African Nationale Congress, het Pan Africanist Congress en the black consciousness movement met belangrijkste leiders uit deze provincie zoals Nelson Mandela, Thabo Mbeki en Steve Biko.

De Oost Kaap is nog altijd een soort van grens. Voor de toerist, ondernemer of investeerder respectievelijk een grens van diversiteit, potentie en economische mogelijkheden. Voor de bewoners vormt de provincie een grens van sociale en economische transformatie.

Voormalig president Nelson Mandela, die geboren en begraven werd in de heuvels van de Transkei, zei ooit: ‘Na gereisd te hebben na zoveel verre oorden, vind ik de Oost Kaap nog altijd de regio met de meeste maar ongebruikte mogelijkheden’

The Industrial Development Zones

Industrial Development Zones (IDZs) zijn grote industriële gebieden die er voor dienen om gemakkelijk producten belastingvrij te exporteren en zij spelen een hele belangrijke rol in de macro-economische groei van Zuid-Afrika. Deze gebieden zijn belangrijk als het gaat om transport en het voorzien in logistieke oplossingen zoals (tijdelijke) opslag voor export georiënteerde industrieën.

Coega-logoDe  Oost Kaap is hiermee koploper. De twee aanwezige IDZs, bij Coega and East London, zijn veel verder ontwikkeld dan andere IDZ’s in Zuid-Afrika. Beiden hebben ‘granted operators’ permits and investeringen stromen binnen. Beiden zijn gesitueerd kortbij vliegvelden en havens en hebben direct aansluiting op het wegennet en spoornet. Beide IDZs hebben sterke ‘automotive production clusters’ ontwikkeld gelinked met de sterke en sterk uitbreidende auto industrie die reeds gevestigd was in de Oost Kaap.

Gedurende het IDZ programma , richt the national Department of Trade and Industry zich op de ontwikkeling van duurzame lokale en buitenlandse investeringen die banen opleveren en zorgen voor talent en technische ontwikkeling van small, medium en micro-enterprises, en zorgen voor de toename van export en winst in het buitenland. De IDZs bieden bouwgrond aan met een goede toegang tot havens, vliegvelden, spoor en wegen. De service kosten zijn erg interessant voor buitenlandse ondernemers..

The Coega en East London IDZs bieden een goed uitgebalanceerde infrastructuur met lage kosten. Bedrijven vinden er makkelijk goed opgeleide werknemers. Ook de energiekosten zijn er laag. Gebouwen en bedrijfshallen kunnen in een snel tempo worden gerealiseerd conform internationale maatstaven. De temparatuur is aangenaam. Het feit dat diverse industrieën geclusterd zijn binnen de IDZ’s zorgt voor een sterke reductie van kosten.

Investeerders profiteren daarmee ook direct van deze besparingen en operationele efficiency. Elke IDZ biedt een centraal Customs Secured Area (CSA) aan gespecialiseerd is in import- en export zaken. Dat bedrijven de mogelijkheid om ruwe materialen te importeren, te verwerken en belastingvrij weer te exporteren. Alle export vanuit de IDZs zijn uitgesloten van BTW als de producten en services are hun oorsprong hebben op Zuid-Afrikaanse grond. De CSA is uitgerust om hierbij te assisteren en bedrijven te voorzien van advies.elidz-logo-medium

Investeerders in the IDZs kunnen zich ook aanmelden voor verschillende programma’s van the Department of Trade & Industry, zoals the Strategic Investment Programme, the Small Medium Enterprise Development Programme, the Critical Infrastructure Facilitation Programme en the Skills Training Programme.

Klik hier voor de website van COEGA IDZ

Klik hier voor een informatiefilm van COEGA

Klik hier voor de website van East London IDZ 

 

 

 

Share this page:

Signup to our GlobalBizz newsletter

Don't miss out on business benefits and receive our free newsletter.

* indicates required