Gauteng

De belangrijkste sectoren in Gauteng zijn de financiële en zakelijke dienstverlening, de logistieke sector, autoassemblage, onroerend goed en  telecommunicatie. De belangrijkste stad in Gauteng is ongetwijfeld Johannesburg of Joburg, de stad van goud. Die naam heeft de stad te danken aan de verschillende goudmijnen rondom Johannesburg die Zuid-Afrika tot de top 3 van de goudproducerende landen bracht. Het gezicht van het centrum van Johannesburg wordt bepaald door een groot aantal banken en advocatenkantoren. Dat heeft  alles te maken met de aanwezigheid van de JSE aandelenbeurs in Johannesburg.

De hoofdstad van Zuid-Afrika Pretoria ligt ook in Gauteng. Alle bestuurlijke overheidsorganisaties zijn in Pretoria te vinden in de gemeente Tshwane metro. Deze regio vormt het hart van de telecommunicatie, IT en media industrie van Zuid-Afrika. Maar Johannesburg wordt gezien tot wellicht wel de belangrijkste economische accelerator in Zuid-Afrika.

Transport

Gauteng is het geografische middelpunt van Zuid-Afrika. Alle wegen en rails leiden naar Gauteng. Ook het grootste nationale vliegveld OR Tambo International Airport ligt er en is de belangrijkste en drukste ingang naar Zuid-Afrika voor toeristen, zakenmensen maar ook voor vrachtverkeer. Ook vindt men in Gauteng 2 binnenlandse havens:  City Deep en Kazerne. Zowel de luchthaven OR Tambo en de havens zijn belangrijk voor het vrachtvervoer van en naar de hele Zuidelijke Afrikaanse regio

Gautrain

De Gautrain Rapid Rail Link is het moderne spoorlijnentraject in Gauteng. Dit traject verbind Tshwane (Pretoria) en  Johannesburg maar ook OR Tambo International Airport en Sandton, het financiële centrum van Johannesburg. Men is druk bezig om nog meer stations te bouwen om het wegennet te ontlasten en toeristen en zakenmensen sneller en veiliger op de plaats van bestemming te krijgen.

The manufacturing sector alone employs 600 000 people in over 9 000 enterprises. Manufacturing includes basic iron and steel, fabricated and metal products, food, machinery, electrical machinery, appliances and electrical supplies, vehicle parts and accessories, and chemical products.

Banken

SABC

Hoofdkantoor SABC

Zuid-Afrikaanse banken voldoen aan de internationale eisen die gelden voor banken en bieden de meest vooruitstrevende services aan op het gebied van internationaal bankieren. Klanten hebben 365 dagen per jaar gedurende 24 uur per dag toegang tot hun account.

Media

De bekendste TV zenders  zoals SABC en eTV zenden uit vanuit Gauteng. Dat geldt ook voor talloze film en documentaire faciliteiten. Gauteng heeft de beste telecommunicatie en IT faciliteiten van het Afrikaanse continent. Gauteng heeft de grootste concentratie van radiostations, internet en printmedia in Afrika.

Share this page:

Signup to our GlobalBizz newsletter

Don't miss out on business benefits and receive our free newsletter.

* indicates required