Wijnen

De Zuid-Afrikaanse wijnbouw heeft een geschiedenis die terug gaat naar de 17e eeuw, zo is Zuid-Afrika beïnvloed door de tradities van de wijnbouw van de Oude Wereld maar wordt er ook gebruik gemaakt van de technieken van de Nieuwe Wereld. De wijnen van Zuid-Afrika worden over de hele wereld geëxporteerd, door de zachte en fruitige kenmerkende smaken van de Zuid-Afrikaanse wijnen, worden de wijnen graag gedronken.

wijn_zuid_afrika_kaart

De meeste bekendste wijnstreken van Zuid-Afrika bevinden zich in de provincie West Kaap en met name in de ‘Coastal Region’.

Stellenbosch 

Stellenbosch is het grootste wijngebied van Zuid-Afrika en is in de 17e eeuw gesticht. Stellenbosch is nu het centrum wijn de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Van oorsprong centreerde het wijngebied Stellenbosch zich voornamelijk rond de kust vanwege het milde zeeklimaat. Tegenwoordig is Stellenbosch een wijngebied van kust tot landinwaarts waardoor je in het gebied vele verschillende klimaten kan terug vinden.

Rond de kust en op hoger gelegen gebied in Stellenbosch heerst er een koeler klimaat hier kunnen de druivenvelden afkoelen door de water en wind afkomstig van zee, landinwaarts en lager gelegen is het warmer en droger. Door de grote verscheidenheid in klimaat brengt Stellenbosch ook een grote verscheidenheid aan wijnen voor. Vele druivensoorten doen het goed in Stellenbosch en zul je ook terugvinden, maar Stellenbosch is met name bekend om de uitstekende kwaliteit van blend wijnen die zij voortbrengt.

De bodemsoorten die je vindt in Stellenbosch zijn over het algemeen zuur, dit draagt bij aan volle en intense smaak van de wijnen. In lager gelegen gebieden vindt je vooral alluviale grond met leemhoudend zand, de grond in de hoger gelegen gebieden bevat, naarmate je hoger komt, meer graniet en daar wordt de grond ook poreuzer.

Het warme klimaat in Stellenbosch is vooral gunstig voor druivensoorten als Cabernet Sauvignon en de Pinotage. In de hoger gelegen gebieden waar koele oceaan winden de druivenvelden afkoelen wordt vooral Sauvignon Blanc en Chardonnay geproduceerd.

Paarl

Paarl heeft een Mediterraans klimaat, en brengt een grote varieteit aan wijnen voort en is een van de grootste wijngebieden van Zuid-Afrika, alleen Stellenbosch omvat meer wijngaarden dan de Paarl. In het wijngebied de Paarl liggen circa 20% van alle wijngaarden van Zuid-Afrika. Al sinds het einde van de 17e eeuw produceert men hier wijn.

De Paarl heeft een Mediterraan klimaat met warme zomers en voldoende regenval wat irrigatie overbodig maakt, dit tot uitzondering van andere Zuid-Afrikaanse wijngebieden. De jaartemperatuur komt op 21 graden uit, door dit milde Mediterrane klimaat is de Paarl geschikt voor meerdere druivensoorten. Zo vindt je hier tussen de wijnen van de Paarl een Pinotage, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Chenin blanc en een Chardonnay, maar vooral de Syrah is hier populair.

Van oorsprong werden er in de Paarl voornamelijk witte wijnen geproduceert, nu worden de witte wijnen vooral op de zanderige bodem in het dal van de vallei geproduceert. Op de hoger gelegen gebieden waar de grond uit graniet en leem bestaat worden nu volle rode wijnen geproduceerd.

De Paarl lig vlakbij Kaapstad en dankt zijn naam aan de nabij gelegen, grote ronde rotsen die na een regenbui schitteren in de zon als een parel.

West-Kaap

West-Kaap omvat alle grote wijngebieden waaronder Stellenbosch, Paarl en Franschhoek.

Bijna alle wijnen die in Zuid-Afrika geproduceerd worden vinden hun oorsprong in de West Kaap. Deze provinvie is al sinds de 17e eeuw bekend als wijngebied. Vanwege zijn uitstekende ligging en Mediteraanse klimaat bevinden zich in de West Kaap de beste plekken die voor de Zuid-Afrikaanse wijnbouw.

De meeste wijnen uit de West Kaap komen voort uit het westen van de West Kaap, rond het kustgebied. Wijngebieden die zich rond het kustgebied bevinden zijn onder andere Stellenbosch, Paarl en Constantia. De wijngebieden in het kustgebied liggen onder de invloed van de koude golfstroom, van de koele Atlantische Oceaan, zo vinden de wijnstokken hun nodige afkoeling.
Vaak worden wijnen afkomstig uit de West Kaap gemaakt met een mix van druiven uit het kust gebied en het binnenland, Western Cape is in vele gevallen dan de ruime benaming voor deze wijnen.

Ridgeback banner

Advertentie

 

Share this page:

Signup to our GlobalBizz newsletter

Don't miss out on business benefits and receive our free newsletter.

* indicates required