West Kaap

De West Kaap levert de op een na hoogste bijdrage aan het BNP in Zuid-Afrika en is erg belangrijk in de economische ontwikkeling van Zuid-Afrika.

De economie van de provincie wordt voornamelijk gedomineerd door Kaapstad waar uitsluitend alle ‘niet agrarische’ activiteiten plaatsvinden. De financiële markt, onroerend goed markt en de business services sector worden direct gevolgd door de productie sector en gezien als de snelst groeiende branches in de provincie. Bijna 30% van het Bruto regionaal product is afkomstig van buitenlandse handel door de export van landbouwproducten en wijnen. Maar ook sectoren als high-tech industrieën, internationale callcenters, fashion design, advertising en TV producties zijn niche branches die steeds belangrijker worden voor de economische groei van de regio.map-wc-blank

Energie

De Chevron Oil raffinaderij in Kaapstad speelt een belangrijke rol in de economie van de West Kaap. Met de grootste fabriek in Mossel Bay, natuurlijke offshore reserves, de strategische locatie en de Chevron olie raffinaderij speelt deze een belangrijke rol in de productie, verwerken en het distribueren van olieproducten in de hele Zuid-Afrikaanse regio. Het feit dat 23,7% van alle West Afrikaanse olie en 23,7% van alle olie uit het Midden Oosten via Kaap de Goede Hoop worden vervoerd maakt dat service en onderhoud van olieplatformen en olietankers op zich een aparte belangrijke activiteit vormen rondom de Kaap.

Productie

De grootste branche was de de kleding en textielindustrie die werk verschafte aan meer dan 170.000 arbeiders. Als gevolg van de concurrentie van goedkopere producenten uit Azië heeft deze sector aan belangrijkheid verloren. De Saldanha Steel mill in Saldanha is is een belangrijke producent en exporteur van staal. Zo’n 25 miljoen ton staal rollen jaarlijks van de walsen. De petrochemische industrie en plastic industrie, meubelproductie, 3D-printing, de pharmaseutische sector en publishing zijn ook belangrijke sectoren in de Western Cape.

De productie sector als geheel in de West Kaap heeft bewezen de laatste jaren een constante factor te zijn wat onder meer te danken is aan de  food processing sector waar een constante hoge vraag naar is.

Opkomende markten zijn de productie en research op de IT markt,  bij telecommunicatie, fabricage van medische apparatuur, ontwikkelen van research tools en andere hi-tech producten. Het Capricorn Science en Industrial Park in de wijk Muizenberg is een belangrijke locatie voor de groei in de hi-tech industry in de provincie.

Toerisme

Uiteraard is de toerismesector sinds 1994 een belangrijke sector in de provincie. Het grootste gedeelte van de toeristen die naar Zuid-Afrika reizen bezoeken de West Kaap met de beroemde wijngaarden van de Garden Route. Kaapstad behoort zelfs een van de 5 populairste bestemmingen wereldwijd.  Jaarlijks vliegen meer dan 2 miljoen toeristen naar Kaapstad. 8 miljoen toeristen bezoeken de provincie. Dit aantal groeit elk jaar. Dat kan ook gezegd worden van het aantal vakanties in eigen land die door Zuid-Afrikanen wordt geboekt omdat nu ook de tarieven lager en dus interessanter zijn. V&A Waterfront is een haven gecombineerd met een winkelcentrum die erg populair zijn bij de zakenmensen en lokale ‘Capetonians’. Zakenmensen die de drukte zat zijn kunnen met de kabelbaan of lopend de tafelberg op voor een van de meest adembenemende uitzichten ter wereld..

Landbouw en visserij

Ongeveer 11,5 miljoen hectare van het land in de West Kaap in geschikt als landbouwgrond. Dit is maar 12,4% van het totale landbouwland  in Zuid-Afrika echter de West Kaap is verantwoordelijk voor 55-60% van alle Zuid-Afrikaanse landbouwproducten. Wijn, brandy, struisvogelproducten, oliën en fruit, vis, rogge en andere granen zijn de belangrijkste exportproducten.

V&A Waterfront

V&A Waterfront

 

Share this page:

Signup to our GlobalBizz newsletter

Don't miss out on business benefits and receive our free newsletter.

* indicates required