Noordwest

De provincie Noordwest heeft veel natuurlijke mineralen en is rijk aan landbouwgebieden en producten. De bijnaam van de provincie is dan ook de ‘ Platinum Province’ vanwege de hoge concentratie van Platina mijnen in ’the greater Rustenburg area’. Naast platinum wordt ook gedolven naar goud, diamanten, graniet en andere natuurstenen en cement. De economie van de stad Rustenburg is nauw verbonden met de platina mijnbouw. north-west

De provincie grenst in het westen aan Botswana en aan de provincie Gauteng in het oosten. De Vaal rivier loopt langs de provincie naar de zuid-oostelijke grens met de Vrijstaat.

Mijnbouw en industrie

De bijdrage van de mijnbouwsector aan het bruto regionaal binnenlands product van de provincie bedraagt ​​30,4%. De productiecapaciteit van de Noordwest provincie  is geconcentreerd in de grotere steden in de noordoostelijke en oostelijke regio van de provincie.

De belangrijkste producten van de provincie komen niet alleen uit de metaalproductenindustrie maar ook voedsel en dranken worden op grote schaal gefabriceerd. Mijnbouwgerelateerde fabrieken zijn prominent aanwezig nabij de mijnen. Bedrijven in de automobiel-en automotive-industrie voornamelijk gesitueerd in Brits. Vanwege het actieve economische klimaat werd de gemeente Rustenburg in 2010 uitgeroepen tot snelst groeiende stad van Afrika.

Landbouw

De Noordwest is een grote producent van maïs en zonnebloempitten en vele andere landbouwproducten. Ongeveer een derde van Zuid Afrika’s maïs is afkomstig uit de provincie, evenals 15% van de tarwe. Het droge westelijke deel van de provincie is de thuisbasis van de veeteelt, en de ‘game ranching’ veeteelt en de jacht met Vryburg als een belangrijk centrum voor de vee veilingen. Het waterrijke oostelijke en noord-oostelijke deel van de provincie produceert vele soorten gewassen, waarvan vele terug te vinden zijn op de tafels van de burgers van de nabijgelegen stedelijke centra van Johannesburg en Pretoria. De agrarische sector genereert grootschalige opslag en logistieke activiteiten, met name in Klerksdorp, Vryburg en Brits.

Infrastructuur

Het Rustenburg Rapid Transport (RRT) project zal uiteindelijk zo’n 3-miljard Rand gaan kosten maar is erg belangrijk voor de transformatie van de stad. Ongeveer 200 000 passagiers per dag zullen het systeem uiteindelijk gaan gebruiken. Een ander project ‘Het Platina Ruimtelijke Ontwikkeling Initiatief’ is erop gericht om alle gebieden op de N4 snelweg die Zuid-Afrika’s meest dichtbevolkte gebieden verbindt met de stad Lobatse in Botswana verder te ontwikkelen. Door het ontwikkelen van knooppunten langs de logistieke corridor wordt de economische ontwikkeling verder gestimuleerd. Rustenburg zal profiteren van de toename van het verkeer op deze route die de stad uiteindelijk zal linken met Namibië en Mozambique.

Investeren in de productie

Er wordt veel moeite gedaan om investeringen in de verwerkende industrie van Noordwest aan te trekken door het agentschap ‘Invest North West’  De mijnbouw zorgt voor diverse vormen van spin-offs en zogenaamde beneficiation projecten, zoals katalysatoren voor motorvoertuigen. Maar er zijn ook veel mogelijkheden voor de ontwikkeling van de agro-processing, omdat de provincie rijk is aan vee en landbouwproducten. Leer voor autostoelen is een duidelijk voorbeeld.

Toerisme

Het toeristische aanbod is gevarieerd en uitgebreid. De nadruk ligt op de ‘bushveld experience’ met als belangrijkste locaties het Pilanesberg National Park en het Madikwe Game Reserve, waar vele luxe privé lodges te vinden zijn. De North West Parks and Tourism beheert daarnaast nog eens 12 kleinere parken en reservaten. Twee Unesco World Heritage Sites zijn gevestigd op Vredefort Dome (waar een meteoriet insloeg op de aarde ongeveer twee miljoen jaar geleden) en Taung, waar de ontdekking door een archeoloog van een schedel in 1924 wordt beschouwd als een van de meest belangrijkste vondst van alle tijden. Het complex van hotels in Sun City bij Pilanesberg biedt een scala aan luxe accommodaties. Er zijn twee zeer goede golfbanen bij Sun City.

Geografie

De neerslag valt meestal in de zomer gebied en de vegetatie bestaat voornamelijk ui bushveld. De Magaliesberg is de enige belangrijke bergketen in de provincie. Drie van de belangrijkste waterwingebieden Zuid-Afrika’s lopen door de Noordwest Provincie: Limpopo, Oranje en Vaal. De rivieren en irrigatieprojecten (met name gericht op de Crocodile, Harts en Vaal rivier) vormen een natuurlijke ondersteuning voor de commerciële agrarische bedrijven en kleinschalige landbouw en veeteelt. De oppervlakte van 116.320km² is iets minder dan 8,7% van Zuid-Afrika, terwijl een bevolking van 3,5 miljoen voor 6,8% deel uitmaakt van de nationale bevolking.

Steden

De belangrijkste steden zijn Mahikeng (de provinciehoofdstad), Potchefstroom, Rustenburg, Brits en Klerksdorp. Klerksdorp, waar goed wordt gewonnen en veel productiecapaciteit heeft, is de grootste stad met ongeveer 423 000 mensen.

 

Share this page:

Signup to our GlobalBizz newsletter

Don't miss out on business benefits and receive our free newsletter.

* indicates required