Join GlobalBizzNetwork and start your international business network today.
Geef de jeugd van Zuid Afrika een toekomst en help een jonge Zuid Afrikaan op te leiden
Eerlijk gezegd normaal doen we niet zoveel aan goede doelen. Omdat er nou eenmaal t.a.v. Zuid-Afrika weinig goede doelen zien die echt het verschil kunnen maken behalve dan helpen in een acute noodsituatie.
Bij de Rens Joosen Foundation hebben we een ander gevoel. Het opleiden van talentvolle jonge kansloze jonge mensen tot een jonge professional. Hierdoor krijgen zij, maar ook hun familie de kans op een hoopvolle toekomst in Zuid-Afrika.
Neem de moeite en lees wat zij echt kunnen betekenen. Heeft u een bedrijf dat ruimte en tijd heeft om iemand op te leiden of kunt u op een andere manier helpen dan neem contact met de stichting op. Wellicht heeft u ze gezien op tv, of op YouTube of voorbij zien komen op uw Facebook account. Het Ndlovu Youth Choir, wat hoge ogen gooide tijdens de grootste talentshow ter wereld: America got Talent. Dit is een slechts een van de geslaagde initiatieven van de stichting.
Geschiedenis
De Rens Joosen Foundation is in 2005 opgericht nadat een groep vrienden uit Oosterhout naar Zuid-Afrika reisden en daar de kraamkliniek van Hugo en Liesje Tempelman (van de Ndlovu Care Group) hadden bezocht. In deze kraamkliniek werden moeders met HIV behandeld zodat ze dit niet meer konden overdragen op hun ongeboren kind. Besloten werd om deze kraamkliniek financieel te ondersteunen. Tevens werd ook het Sizanani Home financieel ondersteund. In deze kliniek worden zwaar lichamelijk en verstandelijk gehandicapte kinderen, veelal besmet met HIV, opgevangen.
In 2016 werd de kraamkliniek van Ndlovu gesloten en door de Zuidafrikaanse overheid voortgezet. Een positieve ontwikkeling, want inmiddels heeft Hugo Tempelman bij de Zuidafrikaanse overheid erkenning gekregen als specialist op het gebied van HIV/Aids. Een logisch vervolg voor ons was om de zelfredzaamheid van deze kinderen, veelal wees omdat hun ouders wel aan HIV/Aids zijn overleden, te bevorderen.
Wat doet de stichting nu?
Op dit moment geeft men een aantal gemotiveerde en talentvolle koorleden, geselecteerd door Hugo Tempelman en Ralf Schmitt (dirigent van het Ndlovu Youth Choir) de kans een opleiding te volgen met uitzicht op een baan, zodat zij zichzelf en familie in onderhoud kunnen voorzien. Dan gaat het om banen in de zorg, bouw, onderwijs, natuurbehoud (ranger) etc.
Hiervoor heeft men een speciaal programma ontwikkeld onder de naam Pro’s for Pro’s.
Educatie
Binnen de pijler “Ontwikkeling van de gemeenschap” is in 2009 onder leiding van dirigent/arrangeur Ralf Schmitt het Ndlovu Youth Choir opgericht. Dit koor heeft daadwerkelijk het leven van de koorleden beïnvloed door te laten zien dat talent zich kan ontwikkelen ongeacht achtergrond, opleiding of geboorteplaats. Wat begon als een bescheiden na-schoolse activiteit is uitgegroeid tot een professioneel koor dat internationaal optreedt. Onlangs mochten we zelf getuige zijn van de professionaliteit en passie die het koor aan het mee swingende publiek liet zien in Theater de Bussel in Oosterhout. Daar waar het koor in Nederland ook ooit voor het eerst optrad.
Op dit moment geeft de stichting een aantal gemotiveerde en talentvolle koorleden, geselecteerd door Hugo Tempelman en Ralf Schmitt (dirigent van het Ndlovu Youth Choir) de kans een opleiding te doen met een grote kans op een baan, zodat zij zichzelf en hun familie in onderhoud kunnen voorzien. Dan gaat het om banen in de zorg, bouw, onderwijs, natuurbehoud (ranger) etc.
De opleidingen worden gefinancierd door ondernemers uit Oosterhout en omgeving, die in de branche werkzaam zijn waarin de studenten worden opgeleid. Maar het gaat niet alleen om financiële steun.
Met de huidige communicatiemiddelen kunnen de studenten ook gecoacht worden en bij de ondernemers terecht met hun vragen. De studenten aan de andere kant zullen foto’s, films en berichten sturen over hun vorderingen.
Studenten tekenen een zogenaamd Agreement waarin afspraken staan over de duur van de opleiding, het periodiek overmaken van bedragen, elke 6 maanden een feedback geven over o.a. de resultaten maar ook foto’s en berichten via social media. Ook is er in opgenomen dat we in bepaalde gevallen ons het recht voorbehouden de betalingen te beëindigen. Als laatste heeft de student de keuze om óf minimaal 1 jaar in Limpopo te werken óf 1 jaar 10% van zijn inkomen aan ons af te staan óf voor 1 jaar vrijwilligerswerk bij het NCG te verrichten. Doel hiervan is meer studenten de kans te geven te studeren of dat studenten iets terug doen voor de gemeenschap.
Wellicht zijn er meer bedrijven in Nederland bereid om aan dit geweldig initiatief bij te dragen. Neem dan contact op met de Rens Joosen stichting via info@rensjoosenfoundation.nl of bezoek de website voor meer informatie: www.rensjoosenfoundation.nl