stellenbosch-university-logo

Studeren als Nederlandse student in Stellenbosch

Het leven van een Nederlandse student in Stellenbosch is compleet anders dan het leven van een student die in Nederland studeert. In Nederland neemt menig student de trein van (ouderlijk) huis naar college in Leiden, Amsterdam, Utrecht en noem maar op en gaat na afloop van het college naar huis. Een student in Zuid Afrika gaat vrijwel meteen in zijn eerste jaar op kamers omdat de afstand van en naar huis vaak vele honderden kilometers is. Zo ook in Stellenbosch: studenten komen vanuit heel Zuidelijk Afrika; zelfs de studenten die dichtbij Stellenbosch in de West Kaap wonen, gaan vaak meteen al op kamers. Als een student meteen uit huis gaat, heeft hij of zij twee keuzes qua woning: in ‘res’ (residence of in het Afrikaans koshuis) gaan of in ‘digs’ (op kamers).
De meeste universiteiten van Zuid Afrika hebben een campus-systeem; dat wil zeggen dat alle gebouwen van alle faculteiten bij elkaar liggen, zo ook in Stellenbosch. De campus van Stellenbosch wordt ook wel “die Rooi Plein” genoemd. Om dit plein staan bijna alle faculteitsgebouwen. Dit systeem ziet men nauwelijks in Nederland. Neem als voorbeeld de Universiteit van Amsterdam: de faculteiten van de UvA zijn verspreid over heel Amsterdam en niet op een centrale plek; daarentegen heeft de Vrije Universiteit wel weer een bescheiden campus; nog een verschil met een Zuid Afrikaanse Campus is, dat in Nederland op de campus geen studentenwoningen zijn.

Een ander groot verschil tussen studeren in Nederland en studeren in Zuid Afrika is het sociale gedeelte. Qua uitgaansleven zal niet veel verschil in zitten. Waar het verschil wel zit, zijn de studentenverenigingen. Termen zoals Het Corps zal men in Zuid Afrika niet vinden. Een “Stellenbosch_Ou_Hoofgebouprivate res” heeft niet het zelfde systeem als Het Corps, geen ontgroening etc. Dit komt beperkt voor bij de “mans- en vrou koshuis”.

Het studeren op zich is gedisciplineerder en vergt meer tijd en inspanning dan in Nederland. Voor elke studie geldt, dat er dagelijks 4 a 5 uur colleges zijn en dat er maandelijks tests of essays zijn om te kijken of je de stof beheerst om verder te kunnen. Het is heel normaal wanneer je het hele weekend aan het studeren bent. Elke eerstejaars worden begeleid door een eigen tutor, een ouderejaars. Gedurende de zomervakantie, die hier valt tijdens de Kerstperiode, sluiten de Universiteiten voor drie maanden.

Stellenbosch, 1 juli 2014,
Hein Wille

 

Share this article:

Signup to our GlobalBizz newsletter

Don't miss out on business benefits and receive our free newsletter.

* indicates required