Onderwijs

Het apartheidsverleden heeft zijn sporen nagelaten in het onderwijs. Ondanks het feit dat de regering tegenwoordig naar een onderwijssysteem streeft dat iedereen gelijke kansen biedt, gebeurt dit helaas nog niet overal.

Het grootste gedeelte van de zwarte kinderen in Zuid-Afrika gaat naar school in de arme townships en daar komt het onderwijs maar moeilijk op gang. Slechts een minderheid van de zwarte scholieren kan het financieel opbrengen om naar de (voorheen blanke) universiteiten te gaan.

Onder de regering van Nelson Mandela werd het ‘Curriculum 2005’ opgesteld om de problemen in het onderwijs aan te pakken. Belangrijk in dit plan is dat het onderwijs beter moet aansluiten op de arbeidsmarkt en dat het Afrikaans en Engels verplicht wordt gesteld. De vraag is nu of het plan gewerkt heeft, aangezien er nog altijd problemen zijn in het onderwijs.

Bibliotheken

In Zuid-Afrika nemen ze bibliotheken bijzonder serieus. Een bibliotheek kan het verschil maken tussen analfabetisme en kennis, tussen achterstand en ontwikkeling en tussen problemen en kansen. Meer en betere bibliotheken is precies wat Afrika nodig heeft om zich verder te ontplooien. Een grote stap in de goede richting deed de Nationale Bibliotheek, die onlangs een van de twee vestigingen, die in Kaapstad, volledig heeft vernieuwd.

Deze vestiging is dankzij de verbouwing de grootste bibliotheek van heel Afrika en biedt plaats aan meer dan 1300 mensen. Naast een sterk uitgebreide boekencollectie heeft de bieb nu ook een kinderafdeling en een speciale afdeling voor kunst en muziek. Bezoekers kunnen vanaf nu gratis internetten op een van de 40 computers, wat een grote verbetering is ten opzichte van de situatie van vroeger.

Kaapstad is niet de enige plek waar hard gewerkt wordt om meer mensen toegang te geven tot leermiddelen. Een ander goedlopend project is van Biblionef. Dit is een Nederlandse organisatie met als doel om kinderen te voorzien van boeken in hun eigen taal. Zuid-Afrika heeft 11 officiële talen en de meeste mensen spreken alleen een van de meer regionale talen. Veel bibliotheken bieden daarentegen alleen maar boeken in het Afrikaans en het Engels.

Biblionef zorgt er voor dat bibliotheken gratis kinderboeken krijgen in de taal die veel wordt gesproken in een bepaalde regio. Ze zorgen ook voor boeken met braille of extra grote letters, voor kinderen met een visuele handicap. Daarnaast hebben ze speciale biebcontainers ontwikkeld. Deze mini bibliotheken worden voornamelijk gebruikt in de Townships, waar mensen anders nooit in aanraking zouden komen met boeken.

Dit soort projecten zijn simpel, maar toch bijzonder effectief. Zuid-Afrika kent nog steeds 12 miljoen ongeletterden onder haar 40 miljoen inwoners. Door vooral kinderen meer in aanraking te laten komen met boeken hoopt de Zuid-Afrikaanse regering dit probleem beetje bij beetje de wereld uit te helpen. Dit zal de ontwikkeling van het land bijzonder ten goede komen. Minder ongeletterden betekent namelijk minder werkeloosheid en criminaliteit en dus meer welvaart. Wat onderwijs betreft is er in Zuid-Afrika nog veel ruimte voor verbetering, maar ze zijn duidelijk op de goede weg.

Studeren in Zuid-Afrika

Hoger Onderwijs in Zuid-Afrika

Hoger onderwijs en opleiding omvat zowel undergraduate en graduate graden, zoals bachelor-, master-en doctoraal niveau. Zowel publieke als private instellingen voor hoger onderwijs bestaan, met inbegrip van universiteiten, technische universiteiten, en uitgebreide instellingen. De universiteiten bieden traditionele theorie en onderzoek-georiënteerde graden, de andere instellingen richten zich op professionele en beroepsonderwijs en-opleiding.

Waarom studeren in Zuid-Afrika?

Naast de mogelijkheid om te studeren in het Engels binnen een multiculturele omgeving, Zuid-Afrika heeft vele wereldklasse scholen van het hoger onderwijs die state-of-the-art onderzoek zijn onder andere samen met de opleidingen van hoge kwaliteit master. Zuid-Afrika heeft drie universiteiten in de top 400 universiteiten wereldwijd.

Universiteiten in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft 23 staat gefinancierde instellingen voor hoger onderwijs, dat master-opleidingen aanbieden, waaronder 11 universiteiten, 6 technische universiteiten, en 6 uitgebreide instellingen. Particuliere instellingen bestaan ​​ook, in totaal 115. Programma’s worden aangeboden in de meeste academische disciplines, en masters in bedrijfskunde, economie en financiën zijn vooral populair. Internationale studenten zijn welkom en maken gebruik van dezelfde aanvraagprocedures als Zuid-Afrikaanse staatsburgers.

Collegegeld en Programma Duur

De jaarlijkse collegegeld voor master studies varieert sterk per programma en de school, maar is over het algemeen laag in openbare scholen, van ongeveer $ 1.500 tot $ 5.000 (US); particuliere scholen zijn iets hoger. Masteropleidingen ook variëren in duur, maar zijn meestal 1-2 jaar.

Academisch Jaar

Het academisch jaar loopt van februari tot december en omvat twee semesters. Elk semester bestaat meestal uit zes weken les, een week pauze, daarna zeven weken les, en tenslotte een week voor de studie (genaamd swot week) en dan examens.

Post-Graduate Kansen

Veel multinationals opereren in Zuid-Afrika, en afgestudeerden met masters zullen tal van mogelijkheden te vinden voor de werkgelegenheid, of ze zijn Zuid-Afrikaanse onderdanen of expats. Industriesectoren die momenteel groeien uit de automobiel-, informatietechnologie, communicatie, mijnbouw-, bank-en dienstverlening. De overgrote meerderheid van de banen zijn geconcentreerd in Kaapstad, Port Elizabeth, Durban, Pretoria en Johannesburg. Om een ​​werkvergunning te krijgen, moet een internationale student meestal eerst een jobaanbieding voor een positie die niet lokaal kunnen worden ingevuld.Echter, kunnen studenten van de vaardigheden in gespecialiseerde gebieden of hooggekwalificeerde deskundigen op bepaalde terreinen kunnen een werkvergunning te verkrijgen, zelfs zonder een specifieke jobaanbieding.

 Visa

Internationale studenten die willen studeren in Zuid-Afrika zijn verplicht om een ​​studie visa hebben voordat ze een studie kunnen gaan volgen. Een visa van een bezoeker kan niet worden ingewisseld voor een studie visa na aankomst. Zodra een student is geaccepteerd door een universiteit , kan men een aanvraag voor een studie visa indienen bij de Zuid-Afrikaanse ambassade in hun thuisland.

Zorgverzekering

Internationale studenten zijn verplicht om een Zuid-Afrikaanse ziektekostenverzekering af te sluiten. zelfs als ze er al een hebben in het land van herkomst. Een bewijs van inschrijving van een Zuid-Afrikaanse ziektekostenverzekering  is vereist bij het aanvragen van de studie visum. Studenten moeten vooruit het collegegeld betalen voor het gehele academisch jaar.

Klik hier voor meer informatie over het onderwijsstelsel in Zuid-Afrika: onderwijsstelsel in zuid-afrika

 

Share this page:

Signup to our GlobalBizz newsletter

Don't miss out on business benefits and receive our free newsletter.

* indicates required