SETA

“SETA” oftewel Services SETA staat voor Sector Onderwijs en Training Authority. SETA’s werden vastgesteld door de minister van Arbeid, Membathisi Mdladlana, op 3 maart 2005. Ze houden zich bezig met onderwijs en opleiding en hun taak is om te helpen bij de uitvoering van de National Skills Development Strategy en de vaardigheden van mensen in hun sector te vergroten.seta

De SETA’s hebben de 33 Industry Training Boards vervangen, en hebben meer bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Ze hebben betrekking op elke branche en beroep, terwijl de industrie Training Boards alleen betrekking had op bepaalde sectoren alleen en vooral gericht was op het leerlingwezen. SETA’s bestaat uit learnerships, stage en andere en unit-based programma vaardigheden.

Er zijn miljoenen mensen in Zuid-Afrika die behoefte hebben om nieuwe vaardigheden te leren. dat betreft niet alleen studenten maar ook mensen die al een baan hebben. Elk jaar zijn er duizenden jongeren in Zuid-Afrika die hun opleiding afmaken en zijn op zoek naar een baan. Echter meer dan 50% van de leerlingen verlaten de scholen voortijdig zonder basisvaardigheden om werk te zoeken. Zij hebben behoefte aan vaardigheden en opleiding. Er zijn veel mensen die een eigen bedrijf willen beginnen of mensen met een handicap waarvan de huidige vaardigheden nauwelijks voldoende zijn om genoeg geld te verdienen om te overleven. .

SETA’s zijn daarom opgericht om de vele ontwikkeling van vaardigheden behoeften in alle economische sectoren te beheren. Elke SETA coördineert de ontwikkeling van vaardigheden in een specifieke sector. In totaal zijn er 23 sectoren die elk zijn eigen SETA heeft.

Een sector richt zich op economische activiteiten en de behoefte aan training in die specifieke sector. Er is een SETA dat zich bezighoudt met de banksector, een andere SETA houdt zich bezig met de ontwikkeling van vaardigheden in de sector informatietechnologie. Andere belangrijke SETA’s zijn de SETA voor de verwerkende industrie en de SETA voor de landbouw. De SETA’S hebben betrekking op zowel de publieke als private sector. Elke SETA in Zuid-Afrika heeft zijn eigen website en zijn eigen programma. Als ondernemer in Zuid-Afrika krijg je bijna zeker met SETA’s te maken dus het is aan te bevelen om na te gaan wat je als ondernemer kunt betekenen voor de ontwikkeling van Zuid-Afrikanen in jouw sector.

Een overzicht van alle SETA’s vind u op www.seta-southafrica.com.

Share this page:

Signup to our GlobalBizz newsletter

Don't miss out on business benefits and receive our free newsletter.

* indicates required