Arts & crafts

Kunst in Zuid-Afrika

Kunst en cultuur hebben een lange traditie in Zuid Afrika. De oudste kunstwerken zijn de talrijke rotsschilderingen van de Bosjesmannen ( San). Hun afbeeldingen van dieren, mensen en jachttaferelen zijn tot 20.000 jaar oud. In de Drakensbergen zult u de meeste aantreffen. De kunstzinnige expressie van de diverse bevolkingsgroepen ziet men terug in de traditionele kledij van de stammen, in kapsels en sieraden, maar ook in aardewerk, vlechtwerk en bewerkte stoffen. De Ndebele hebben hun huizen indrukwekkend beschilderd in een geometrische kleurrijke stijl. De Venda in het noorden van het land maken kunstig houtsnijwerk en aardewerk. De Zoeloes zijn bekend om hun vlechtkunst en sieraden. De kunst van de blanke Zuid Afrikanen ziet u vooral terug in de architectuur, de meubelen, en interieurspullen van zilver en glas. De Kaap-Hollandse gebouwen van de Boeren vindt u vooral in de Kaapregio. Ook aan de prachtige huizen van de Britten in Victoriaanse en Edwardiaanse stijl herkent u de herkomst van bouwtradities. Ook de schone kunsten zoals muziek, theater, schilderkunst en literatuur hebben inmiddels internationale belangstelling gekregen

Crafts uit Zuid-Afrika

De vlooienmarkt is een van de leukste plekken om een souvenir mee te nemen en kennis te maken met de lokale bevolking. De Rosebank Rooftop Market in Johannesburg  is een van de prettigste én is een van de beste markten van heel Zuid-Afrika. Deze markt bevindt zich in de wijk Rosebank, ten noorden van het centrum en vindt elke zondag van 9 tot 5 plaats. Hier staan meer dan 600 kraampjes met kleding, keramiek, arts & crafts, antiek en sieraden.arts Uiteraard zijn deze leuke spullen ook verkrijgbaar in de winkels. De meeste winkels zijn open van half negen ’s ochtends tot 5 uur ’s middags en op zaterdag ochtend. Als dat nog niet genoeg is, dan kunt u altijd nog naar het Waterfront en “the Canal Walk”. Deze hebben langere openingstijden. V&A Waterfront is de ultieme plek voor toeristen om te gaan winkelen. Er zijn twee winkelcentra en twee markten. Van supermarkten tot kledingwinkels en Afrikaanse hebbedingetjes, zo goed als alles is er te vinden. “the Red Shed Art and Craft Market” is de grootste markt van Zuid-Afrika en mag zeker niet overgeslagen worden als u opzoek bent naar de inkoop van  inheemse Afrikaanse spullen. Greenmarket Square en St. George’s Mall liggen in het hart van Kaapstad en bieden veel winkeltjes met kleding en inheemse Afrikaanse spullen. Dit is de plaats waar je ook goede aankopen kunt doen, let echter wel op de kwaliteit. Cavendish Square is een groot winkelcomplex waar veel winkeltjes, restaurants en bioscopen gevonden kunnen worden.

‘Roadside Stalls’. Hier vindt u ook unieke handgemaakte spullen uitgestald in vele markkraampjes langs de hoofdwegen van Kaapstad. Let wel goed op, de kwaliteit en de prijs verschillen nog wel eens heel erg bij verschillende kraampjes.

Deze sector is een voorbeeld van de vele ‘informal businesses’ die je vind in Zuid-Afrika. Handel drijven zit vele Zuid-Afrikanen in het bloed. De markten zijn vaak ontmoetingsplaatsen voor locals en erg leuk als je toerist bent waar je door het ‘afdingen’ vaak een leuk souvenir kunt kopen.

Maar deze sector is uiteraard ook interessant voor zakenmensen die handelen in spullen die handgemaakt zijn door de lokale bevolking en deze met winst verkopen. Daarbij zorgt handel ook voor veel werkgelegenheid en kunnen veel Zuid-Afrikanen hierdoor in hun onderhoud voorzien.

 

 

Share this page:

Signup to our GlobalBizz newsletter

Don't miss out on business benefits and receive our free newsletter.

* indicates required