Steden in ZA

Hier beschrijven wij kort de 6 grootste steden van Zuid-Afrika voor u:

Kaapstad mag zich met recht een van de mooiste steden van heel de wereld noemen! De stad ligt prachtig op een schiereiland aan de beroemde Tafelberg en de imposante Tafelbaai. Direct naast de stad stuit je op een geweldig mooi landschap met bergen, wijngaarden, palmbomen, witte stranden, de blauwe oceaan en pittoreske vissersdorpjes. Kaapstad wordt ook wel de ‘Moederstad’ genoemd, omdat de Hollanders in 1652 hier de eerste Europese nederzetting vestigden. Deze stad bruist door de levendige kunst, het wilde nachtleven, het heerlijke eten, de lokale muziek en het strandleven.

Johannesburg is een stad met vele gezichten waar je getuige bent van veel hoogte- en dieptepunten van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Deze kolossale metropool heeft dure kantoren, chique restaurants, winkels, universiteiten en ‘glamorous’ uitgaansgelegenheden gelegen in het blanke zakencentrum en in de rijke wijken als Sandton en Melville . Maar in en rond Johannesburg bevinden zich ook de meest armoedige sloppenwijken van het land, met hoge misdaadcijfers waar je als toerist nooit zonder begeleiding heen kunt. De stad is letterlijk en figuurlijk op goud gebouwd. In 1886 vond de Australiër George Harrison het zeer geliefde blinkende metaal en veroorzaakte de langste goudkoorts aller tijden. Goudzoekers vanuit de hele wereld stroomden naar ‘Jo’Burg’ en zo groeide de stad binnen drie jaar uit tot de grootste stad van het land.

Durban kent maar liefst 300 dagen zon per jaar. Niet zo vreemd dat hier de kust is volgebouwd met hotels en andere accommodaties. Wanneer je hier met zonaanbidders, surfers en andere vakantiegangers temidden van de vele hotels, pretparken, winkels en restaurants loopt, kun je je nauwelijks voorstellen dat hier 150 jaar geleden alleen een oerwoud lag met leeuwen en olifanten. De Zulu’s noemen Durban nog altijd Ethekwini dat ‘kalme lagune’ betekent. Ze bewoonden deze streek lange tijd tot in 1824 hun leider het overdroeg aan de Britten. Zij vernoemden de stad naar de gouverneur van de Kaap, Benjamin D’Urban.

Durban kenmerkt zich door de Golden Mile, een strip hotels van maar liefst 6 km langs de kust, en Britse koloniale architectuur die je veel in het centrum tegenkomt. In deze stad leeft een smeltkroes van verschillende culturen waarvan de Indiase gemeenschap de meest opvallende is.

Rond 1850 kwamen er veel mensen uit India naar deze streek vanwege de suikerindustrie. Je vindt een grote Indiase gemeenschap rond Grey en Victoria Streets. De Zulu’s zijn ook duidelijk aanwezig, vooral in de regio ten noorden van de Tegula River. Zij leven in vaak armoedige townships. Durban is verder niet alleen een op en top badplaats maar ook de toegangspoort naar het prachtige achterland van Kwazulu-Natal.

Tshwane, het voormalige Pretoria, is de politieke hoofdstad van Zuid-Afrika en een van de belangrijkste academische centra van het land. Het is een rustige, stijlvolle stad met maar weinig hoogbouw en veel parken, meren, historische gebouwen en lommerrijke wijken. Elke lente staan de ongeveer 70.000 jacaranda’s in volle bloei en is de stad gehuld in een lilakleur. De stad heeft haar rijkdom onder andere te danken aan de nabijgelegen Diamantmijnen.

Pretoria is ook ‘de hoofdstad van de Apartheid’ en kent een bewogen geschiedenis waarin de Boeren een belangrijke rol hebben gespeeld. Hiervandaan werd het keiharde overheidsbeleid bepaald en is er een wettelijk raciaal classificatiesysteem ingesteld waarin stond waar bepaalde huidskleuren mochten wonen en werken.

Port Elizabeth is een badplaats aan de Eastern Cape met de fijne bijnaam ‘The Friendly City’. Het is inderdaad een vriendelijke, mooie stad waar veel toeristen, vooral families, op afkomen. Maar de ‘perfecte badplaats’, zoals ze daar zelf zeggen, is het niet. Daarvoor mist het industriële Port Elizabeth wat charme. Toch is het een prima plek om uit te rusten van bijvoorbeeld de Garden Route of nabijgelegen attracties als Tsitsikamma National Park of Addo Elephant National Park.

Port Elizabeth ligt ideaal aan de Algoa Bay en is het hele jaar door prima te bezoeken. Het klimaat is er bijna alle maanden heerlijk en de stranden zijn ronduit prachtig. Op het water kun je aan allerlei sporten doen, in de stad staan enkele interessante gebouwen, musea en mooie parken. Bovendien zijn er diverse, goede accommodatiemogelijkheden. De omgeving is prachtig en er leven vele soorten vogels.

In 1679 ontdekte Simon van der Stel, gouverneur van Kaap de Goede Hoop een mooi stukje vruchtbaar land langs de oevers van de Eerste Rivier. Nog dat zelfde jaar vestigde de eerste gezinnen zich in dit nieuwe grensdorpje ‘Van der Stel se bosch’. Nu vier eeuwen later ligt deze stad Stellenbosch in het hartje van de Western Cape wijnvelden. Vanaf Stellenbosch vertrekt de eerste en bekendste toeristische wijnroute van het land: de Stellenbosch wine route.

Nu kun je hier als toerist natuurlijk direct naar een van de 106 (!) wijnkelders spurten en je smaakpupillen laten genieten van al het goede uit Zuid-Afrika. Bij veel wijnboeren kun je namelijk zelfs zonder afspraak komen proeven. Maar Stellenbosch heeft als stád ook nog het een en ander te bieden.

Midden in de plattelandsprovincie Free State ligt de stad Bloemfontein. Bloem, zoals de Zuid-Afrikanen zeggen, is de juridische hoofdstad van Zuid-Afrika en ook de zesde grootste stad van het land. Het is een rustige stad, met imposante oude architectuur, lommerrijke buitenwijken en een fijne relaxte sfeer op straat. Zuid-Afrikanen uit andere steden zeggen soms spottend dat de inwoners van Bloemfontein af en toe voor een stoplicht gaan staan om de wisseling van de lichten te bekijken. Dat zou namelijk de enige zichtbare verandering in deze stad zijn…

Kaart-van-Zuid-Afrika-met-steden

Share this page:

Signup to our GlobalBizz newsletter

Don't miss out on business benefits and receive our free newsletter.

* indicates required